DELA

Bakom kulisserna hos riksdagen

I april är det riksdagsval igen. Här finns alla möjligheter att lägga in titeln riksdagsledamot i sin cv för den som är 18 år och finsk medborgare
Finland och därmed även Åland ska snart välja in ledamöter till riksdagen. För närvarande sitter Elisabeth Nauclér som åländsk representant i riksdagen, men snart hänger hon löst.
Efter fyra år ska hon kämpa om platsen tillsammans med andra kandidater. Den 17 april är den stora finalen, röstdagen. Kanske du vill vara en av utmanarna?


Utskott och plenum
Vad innebär det då att vara riksdagsledamot? Riksdagsledamotens arbetsvecka är tisdag-fredag. En arbetsdag för en riksdagsledamot börjar senast klockan 10 med utskottsmöten fram till riksdagens plenum som vanligtvis börjar klockan 14. Plenum kan hålla på till klockan 22. Sedan är det dags att läsa in sig på nästa dags ärenden. Under dagen ska man också hinna med andra möten med tjänstemän, politiker eller ministrar.
Man hinner kanske sitta i något av riksdagens caféer och bekanta sig med andra ledamöter. Det finns också en hel mängd med klubbar (exempelvis fotboll och skidning) för riksdagsledamöterna för att fylla ut eventuell fritid. Sedan finns det också vängrupper, exempelvis franska vängruppen, där Nauclér är ordförande för tillfället. Genom vängrupperna får man kontakt och information med andra parlament som har har en motsvarande, finsk, vängrupp.
Läs mer i papperstidningen

Text & foto: Nina Smeds