DELA

Axfood träffar också Samtrans

Nästa vecka – troligen – träffas Axfood och de åländska transportbolagen Posten och Samtrans för att diskutera fraktpriser till den nya matbutiken i Eckerö Storby.
Genom ett missförstånd av Nya Ålands reporter nämndes Samtrans som ett av de lokala speditionsbolag som gett ett preliminärt pris på cirka 100 euro per fraktad pall i artiklarna om Axfoods etablering på Åland. Det var fel. Kontakt har tagits enbart med Transmar.
– Vi är helt ovetande om det här. Ingen har varit i kontakt med oss och vi har inte gett någon offert, säger Samtrans vd Johan Eriksson (bilden).


Undersökt alternativ
Per Dagfinn, områdeschef för Axfoods Handlarn-koncept i Mellansverige, har hand om kontakterna med Åland vad gäller transporterna.
Så här säger han:
– Vi har kommit överens med det åländska bolaget om att etablera en butik i Eckerö på Åland. Jag har sagt att den svåra biten blir logistiken, och bolagets ägare Ari Komulainen och jag kom överens om att vi ska höra oss för om transportmöjligheterna. Jag har undersökt olika alternativ och han har gjort samma på sin kant.


Endast Transmar
Handlarn levererar mängder av Axfood-varor runtom i Sverige, inklusive skärgårdsöar och Grisslehamn som blir hamn för de åländska varutransporterna.
– Vi har fått in ett par prisuppgifter från svenska åkare, och deras pris ligger på 100-110 euro per pall för att leverera varorna till Grisslehamn. Vi har också varit i kontakt med åländska Transmar som sagt att man kör för i runda slängar 90 euro per pall.
I onsdags fick han samtal från Posten Åland.
– Posten erbjöd transporterna till ett mycket lägre pris.


Träff nästa vecka
I går fick Per Dagfinn samtal också från Samtrans.
– Förmodligen ska vi träffa både Posten och Samtrans för att diskutera vidare nästa vecka. Så det kanske löser sig!
Transmars vd Kjell Clemes berättar att bolaget som bäst arbetar med den offert som ska lämnas in nästa vecka till Axfood.
Prisnivån yppar han inte.
– Jag vill inte kommentera den.


Något högre pris
Per Dagfinn kan också räta ut ett annat frågetecken – nämligen det om vilket utbud av varor som enligt Handlarn-konceptet kommer att finnas i butiken och vilken prisnivån är.
– Handlarn är en lite mindre livsmedelskedja i Sverige med 240 butiker. Fokus ligger på livs, färskvaror, frukt och grönt – allt som ska finnas i en livsmedelsbutik.
En stor del av Willys varor kommer att säljas i butiken, men prisnivån blir inte riktigt den samma som på Willys i Sverige som verkar enligt stormarknadskonceptet.
– Priset kommer att ligga något högre i Eckeröbutiken. Handlarn konkurrerar till exempel inte genom att sälja kampanjvaror med förlust, säger han.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax