DELA

Äventyrerska träffade åländska skolbarn

Den svenska äventyrerskan Renata Chlumska har träffat åländska skolbarn och pratat om nedskräpning.
Renata Chlumskas karriär som äventyrerska är hisnande.
Hon är den första svenska kvinna som nått över 8.000 meter utan syrgas och den första svenska kvinna som bestigit toppen av Mount Everest. Hon har kört motorcykel hela vägen från Indien genom Pakistan, Iran, Turkiet och Europa till Sverige och hon har under 439 dagar cyklat och paddlat kajak i 48 av USA:s stater eller 18.200 kilometer.
Med mera, med mera –listan är lång. Hon har utsetts till Årets Äventyrare i Sverige och finns med på listan över världens 25 främsta kvinnliga äventyrare.
Inte nog med det, Chlumska både filmar och skriver och dessutom reser hon land och rike runt och håller föredrag.

Börjar vakna
I onsdags besökte Renata Chlumska Åland, inbjuden av Agenda 21-kontoret för att prata om nedskräpning på de åländska skolelevernas inspirationsdag.
– Jag blev bestört då jag såg hur mycket skräp det finns på Mount Everest. Sedan årtionden tillbaka har alpinister, turister och lokalbefolkningen lämnat kvar sina sopor på berget. Nu, då glaciären smälter, kommer ännu mera avfall fram, säger Renata.
– Det är först nu man börjar vakna och förstår att det inte kan fortsätta så här.

Tänka om
Miljön och kampen mot nedskräpningen är en hjärtesak för Chlumska. Hon är inte bara med i organisationen Save Everest (Rädda Everest) utan också i övrigt en ständig ambassadör för miljön.
Sina åländska unga åhörare beskriver Renata Chlumska som alerta och intresserade, själv får hon fulla poäng av både eleverna på inspirationsdagen och arrangörerna.
– Jag håller många föredrag i dag, mest för att inspirera människor att våga förverkliga sina drömmar, säger Renata.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen