DELA

Även åländska avhopp från kyrkan

24 ålänningar har skrivit ut sig ur kyrkan under helgen och måndagen.
– Vanligtvis rör det sig en 1-2 personer per helg, säger Isabel Blomqvist vid Magistraten vid Statens ämbetsverk.
I hela landet har över 20.000 personer skrivit ut sig ur kyrkan som en följd av en kristdemokrats uttalande i tv om homosexuella personer.
Förra veckans storm i pressen när riksdagsledamot Päivi Räsänen från Kristdemokraterna uttalade sig om homosexuella personer och deras ”böjelser” i ett finskt debattprogram, Ajankohtainen kakkonen, har lett till att över 20.000 personer i Finland skrivit ut sig ur den evangelisk-lutherska kyrkan sedan dess.
På Åland är det Magistraten vid Statens ämbetsverk som hanterar utskrivningarna inom kyrkan.
– Vi har märkt att det är fler efter förra veckans uttalande i tv, säger Isabel Blomqvist. Bara under helgen har det kommit in tjugo mail.
Under måndagen kommer det dessutom in åtminstone fyra till. Magistraten får ett e-postmeddelande om dem som gått in på hemsidan eroakirkosta.fi och registrerat sitt utträde. Men det räcker inte med att gå in på en hemsida och skriva ut sig. Magistraten skickar ut ett brev som man sedan personligen ska underteckna och returnera för att utträdet ska träda i kraft. Alla gör inte det sist och slutligen.
Blomqvist har inga siffror för hur många som skrev ut sig ur kyrkan i fjol på Åland men kan ändå med fingertoppskänsla säga att det rör sig om en rejäl ökning för i år. Den senaste statisktiken som finns är för 2008 och då skrev 156 personer ut sig ur kyrkan på Åland.
– Det är redan nu hundra och det är i slutet av året som det ofta är mer ruljans när man kommer på att man inte vill betala kyrkoskatt. Då måste man skriva ut sig före årsskiftet.
Helgens siffror har ännu inte nått församlingarna.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds