DELA

Avbytare vill inte ha privatisering

Nu har landskapsregeringen fått höra vad avbytarna tycker om privatiseringsförslaget – och missnöjet är stort.
Det konstaterar Annette Loumann, ledande avbytare på landskapsregeringen.
Hon sitter med i arbetsgruppen som lagt fram ett förslag för hur landskapet skall skära i utgifterna för avbytarservicen. I dag kostar den 850.000 euro per år men utgifterna skall kapas till en halv miljon. Intäkterna beräknas i dagsläget ligga på 100.000 per år.
Ett sätt att minska utgifterna är att privatisera avbytartjänsterna. 2011 kan bli ett övergångsår, då avbytare som nu jobbar för landskapet blir egenföretagare.
– Landskapsregeringen har tänkt att man skall ersätta gårdar med 27 euro per timme för avbytarna, säger Loumann.
Den ersättningen skall täcka både körersättningar och försäkringar för avbytare som blir egenföretagare. Om man lägger till kostnaderna för bokföring. och tänker på risken att det blir många dagar utan uppdrag, så är det lätt att förstå att landskapets avbytare är oroliga.
– Det känns som ett hån att många hantverkare får mellan 35 och 45 euro i timmen, och avbytarna förväntas ta bara 27 euro. För den summan kan de ha ansvaret för en gård dygnet runt, om gårdsägarna är borta.
– Om de måste ta ut en högre timpenning än 27 euro, finns det gårdar som är redo att betala det? Finns deras jobb kvar då, undrar Loumann.
Hon är oroligt för att landskapet får färre avbytare, och att de som nu jobbar för landskapet söker sig till andra yrken hellre än att bli egna företagare.
– Rekryteringen har aldrig varit lätt. Det går inte att bara ta en ungdom från skolbänken, det krävs träning.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom