DELA

Åtalad för sexualbrott och kvinnomisshandel

Heldag i tingsrätten blev det för en man i 20-årsåldern i går. Han stod åtalad för att ha misshandlat sin tidigare flickvän under flera månader och tillsammans med sin yngre bror åtalades han för att ha tvingat till sig samlag av två minderåriga flickor.
Också brodern åtalades för ett fall av misshandel.
Mannen medgav att han under ungefär fyra månaders tid 2005 misshandlade sin dåvarande flickvän åtminstone femton gånger. Han hade knuffat henne, tagit struptag, pressat ner henne mot golvet så hårt att hon fått sår på knogarna, slagit henne med knytnäve i magen, vridit hennes ben, fimpat på hennes ben och använt olika tillhyggen.
Han stod också åtalad för att ha sparkat henne när hon låg ner, något som han förnekade.


Ut ur salen
Innan den jämnåriga kvinnan berättade inför rätta anhöll hennes biträde Guy Björkqvist om att den tidigare pojkvännen skulle lämna rummet. Tyst berättade hon om misshandeln, som hade börjat med öppen hand och allt mera övergått till knytnävsslag och tillhyggen, till eexmpel ett moppskaft. Misshandeln hade inletts när mannen började få behandling mot drogmissbruk. Också kvinnan gick hos missbrukarvården.
– Han var väldigt paranoid. Han trodde hela tiden att jag var otrogen mot honom. Det här påverkar mig fortfarande, även om jag inte sökte hjälp hos någon psykolog efteråt, berättade hon och hade svårt att hålla tårarna borta.
Bara en gång, efter den sista misshandeln, tog hon sig till akuten med sin kusins hjälp. Kusinen vittnade om att han hämtat henne fem-sex gånger när hon ringt och bett om hjälp efter att ha blivit knuffad och slagen.


Varför stanna kvar?
Mannens juridiska biträde Bert Häggblom tog fasta på att kvinnan inte hade fått allvarliga skador och att hon inte heller hade sökt upp psykolog för att bearbeta händelserna. Han undrade också varför hon hade stannat kvar i misshandelsförhållandet, vilket fick Guy Björkqvist att ta till orda.
– Att misshandlas så ofta innebär att det blir ett tillstånd som hon levt i. Jag är ingen psykolog, men det verkar följa det mönster som gäller i misshandelsförhållanden – att kvinnan inte kommer loss av egen kraft. Hon kom loss till slut, med uppenbarligen först med utomstående hjälp.
Han hade yrkat på skadestånd för kvinnans räkning på 3.000 euro. Bert Häggblom medgav 750 euro. Också kring detta diskuterade juristerna.
Bert Häggblom ville se skadorna som följden av enstaka händelser medan Guy Björkqvist hävdade att kvinnans skadetillstånd var konstant – hon fick hela tiden nya skador när de gamla blåmärkena och såren försvann.
– Det hörs hemskare än det är. Det som rätten ska bedöma är hur den här misshandeln står i förhållande till andra misshandlar.


Minderåriga tjejer
Huvudförhandlingen som gällde tvingande till samlag hölls helt och hållet bakom stängda dörrar. De båda minderåriga flickornas biträden och Bert Häggblom anhöll om det och åklagaren Frida Ljungström hade inga invändningar.
Rätten överlade en god stund innan beskedet meddelades av tingsdomare Gustaf Nymalm:
– Vid huvudförhandlingen kommer det att läggas fram känsliga uppgifter om målsägandenas privatliv. De har inte ännu fyllt 18 år och förhandlingarna hålls därför bakom stängda dörrar. Bevis och alla handlingar sekretessbeläggs till 2017.
Domen – gemensam för alla åtal – kommer senare.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax