DELA

Åtalad för hot mot ex-flickvän

När 34-åringen satt i passagerarsätet ska han ha ryckt i bilens startnyckel så att ex-flickvännen förlorade kontroll över fordonet på Svibybron.
Med köksknivar i händerna hotade han dessutom enligt ex-flickvännen att ta livet av sig om hon inte ringde polisen och tog tillbaka sin historia dagen efter.
Nu står han åtalad för grovt rattfylleri och övergrepp i rättssak.
Det var den 20 december förra året händelsen ägde rum. Enligt åklagaren hade ex-flickvännen hämtat upp 34-åringen utanför Arken vid 2-tiden på natten.
Därefter började 34-åringen läsa ex-flickvännens textmeddelanden vilket slutade med bråk och att han bröt sönder hennes mobiltelefon. Vid det här laget var ex-flickvännen så upprörd att hon bestämde sig för att köra 34-åringen ut på landet och tvinga ut honom ur bilen. Men här går berättelserna isär.

Bruten nyckel
Ex-flickvännen hävdar att 34-åringen börjar rycka i bilnyckeln så att hon i panik råkar trycka på gasen med påföljden att halva nyckeln åker ut ur tändningslåset, nyckeln bryts och bilen stannar mitt på vägen. 34-åringen hävdar å andra sidan genom sin advokat att han inte rört bilnyckeln och att ex-flickvännen orsakat intermezzot helt på egen hand.
När polisen kommer till platsen genomförs ett blåsprov på 34-åringen som efter senare blodkontroll visar 1,86 promille. Polisen omhändertar honom på plats, på basen av ex-flickvännens historia och den böjda nyckeln.
– Trots att hon satt i förarsätet blev hon i det här fallet passagerare då det var 34-åringen som påverkade bilens framfart, sade landskapsåklagare Jens-Erik Budd under rättegången i fredags.

Tar tillbaka
Men berättelsen slutar inte här. Dagen efter att händelsen på Svibybron ägt rum ringer ex-flickvännen till polisen och tar tillbaka allt hon sagt under natten. Hon säger att hon själv förorsakat att bilnyckeln brutits och att bilen stannade mitt på vägen.
Enligt polisen som tog emot samtalet, som under rättegången agerar som vittne, ringer ex-flickvännen från 34-åringens hemnummer och hon låter nervös på rösten.
Ex-flickvännen berättade inför rätten att samtalet föregicks av att 34-åringen hotat ta livet av sig om hon inte ringer till polisen och ändrar sin berättelse. Då han enligt hennes utsago slagit henne förut var hon dessutom rädd.
– Efter att han tjatat hela dagen kom han fram med knivar i händerna och skulle skära sig i handlederna. Han hotade ”att ta bort sig” om jag inte ringde polisen och tog tillbaka vad jag sagt. Jag visste inte hur länge det skulle hålla på innan han skulle slå mig heller. När det började bli tillräckligt hotfullt, då ringde jag polisen, sade ex-flickvännen under vittnesförhöret.
– På grund av detta har han hotat och påverkat målsägande och har därför gjort sig skyldig till övergrepp i rättssak, hävdade Jens-Erik Budd.

Försvaret nekar
Försvaret nekade å sin sida till både anklagelserna om grovt rattfylleri och övergrepp i rättssak. 34-åringen har inte påverkat bilens styrning och bråk blev det för att ex-flickvännen tänkte köra ut 34-åringen på landet.
– Det är klart det kan bli bråkigt, men vad som hänt sedan är oklart. Det finns en berättelse och det är ex-flickvännens. Osämja kan inte utgöra övergrepp i rättssak. En diskussion dagen efter ledde till att hon ringde polisen och sa att berättelsen var felaktig. Att den åtalade sagt att han ska ta livet av sig stämmer helt enkelt inte, sade 34-åringens advokat Marcus Måtar.
Dessutom är 34-åringens advokat starkt kritisk till polisarbetet som genomfördes på plats den aktuella natten. I polisens undersökningsanmälan står noterat att blåsprov togs på ex-flickvännen, men själv nekar hon till att så skett. Försvarsadvokaten frågade sig om poliserna inte hade ”förutfattade meningar om en kvinna i nöd” när de kom till platsen och påminner om att även hon kan ha varit full.
– Polisens arbete är inte särskilt imponerande. I efterhand fyller man i att man tagit blåsprov också på henne, fast det uppenbarligen inte skett. Här finns många frågetecken, säger 34-åringens försvarsdvokat Marcus Måtar.

Villkorligt fängelse
Åklagaren yrkar på fyra månaders villkorligt fängelse för övergrepp i rättssak och grovt rattfylleri.
Dom faller i morgon tisdag.

JOHN GRANLUND