DELA

ÅSS första kvinnliga kommodor

SEGLING. Åländska segelsällskapet har fått sin första kvinnliga kommodor sedan grundandet 1897.
– Det blir en spännande utmaning att ta över rodret, säger Gabriella Nordlund, som utsågs vid fredagens årsmöte, i ett pressmeddelande.
ÅSS, som är Ålands äldsta idrottsförening med 112 år på nacken, bytte under fredagen kommodor då Henrik Lundberg valde att avgå efter nio år.
– Det börjar bli dags för lite nytänkande i klubbens ledning. Efter nio år som kommodor börjar det mesta jag hade förutsatt mig göra vara gjort, säger han.

Kvinnopåverkan
Gabriella Nordlund vill satsa på att bredda segelsporten och uppnå en större aktivitet bland vanligt båtfolk både på vattnet och på land.
Dessutom vill hon utveckla juniorernas kompetens samt upprätthålla en god kvalitet på kappseglingarna.
– Mitt ledarskap kommer givetvis att påverkas av att jag är kvinna men framförallt att präglas av min professionella bakgrund inom pedagogikens och kommunikationens områden, säger Nordlund.

”Mitt jobb är gjort”
Lundberg anser att det finns två viktiga frågor som har åtgärdats under hans tid som kommodor.
För det första har den starka juniorverksamheten byggts upp ända till övre tonåren. Därtill har klubben professionaliserats genom att en heltidsanställd verksamhetschef har anlitats.
– Mitt jobb är nu gjort och det känns skönt att lämna över en klubb med en välfungerande verksamhet och en stabil ekonomi, säger Lundberg.

NIKLAS E.W. ERIKSSON

sport@nyan.ax