DELA

Ansökan gällde inte enbart Matbanken

– Det har blivit fel i debatten när folk har blandat ihop Socialmissionen och Matbanken. Vår tilläggsansökan om 5.000 euro gällde inte enbart Matbanken, säger Socialmissionens handledare Anette Karlsson.
Matbanken fortsätter som vanligt med utdelningen av förnödenheter för behövande, i detta nu delas cirka 30 matkassar ut per vecka. Mariehamns församling och Rädda barnen har avlönad personal som arbetar med projektet medan Pingstkyrkan och Missionskyrkan bidrar med ideellt arbete, berättar Anette Karlsson.
– Vi trodde inte att verksamheten skulle växa sig så stor när vi började försiktigt och i liten skala i somras. Jag har haft betalt för först åtta timmar i veckan, sedan fem, men jag har lagt ner minst 20 timmar per vecka frivilligt arbete.

Fick information
Hon bekräftar att hon fick informationen 2009 om att det i princip är omöjligt för föreningar att få Paf-pengar för att nyanställa.
– Men vi sökte ändå i Socialmissionens namn. Först fick vi signalen att föreningen hade för mycket egna pengar, men när de egna pengarna sedan var nästan slut och vi sökte igen så fick vi ändå inget för handledarlön.
Var det inte lite vågat att då gå in i ett samarbete som innebar ett långsiktigt åtagande?
– Vi tyckte att Matbanken var rätt för Socialmissionen. Vi visste nog att pengarna skulle ta slut en dag, och då går det så här.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre