DELA

Ännu ett syskonbarn klandrar testamentet

Ännu en släkting till Ebba och Justus Harberg har klandrat makarnas testamente. Tidigare har tre anhöriga vänt sig till Ålands tingsrätt för att få testamentet ogiltigförklarat. Orsakerna är samma i alla de fyra fallen.
Den nya stämningsansökan lämnades in i onsdags till tingsrätten. Ombud är Bert Häggblom på Cityjuristerna. I somras vände sig tre andra syskonbarn till tingsrätten för att få testamentet ogiltigförklarat via ombudet Jorunn Skogberg.
Makarna Harberg, som var barnlösa, donerade det mesta av sin egendom till Stiftelsen för Ålands sjöfartsmuseum som enligt testamentet får cirka 600.000 euro för den pågående utbyggnaden. Nio av de arton syskonbarnen är nämnda i testamentet. Det är de nio, samt museistiftelsen och Lemlands bibliotek, som stäms inför rätta för att svara på stämningsansökan enligt samma modell som den stämningsansökan som lämnades in i somras.

Vittnenas roll
De fyra syskonbarnen som lämnats arvlösa hävdar att de två vittnen, som enligt ärvdabalken ska vara på plats samtidigt, inte var det. De hävdar också att ett av vittnena inte har träffat Justus Harberg. Ett annat skäl är enligt syskonbarnen Justus Harbergs demenssjukdom som ska ha gjort honom oförmögen att underteckna testamentet och förstå dess innebörd.
Ebba Harberg dog 2007 och Justus harberg i slutet av fjolåret. Båda har undertecknat testamentet som gjordes upp två veckor före Ebba Harbergs död.
Dödsboet värderas till cirka 730.000 euro. Förlikningsförhandlingar har inletts i de tre tidigare fallen, meddelar testamentsexekutor Ken Lindberg.
– Den nya stämningsansökan har jag ännu inte fått, säger han.

Annika Orre

annika.orre@nyan.ax