DELA

Anette och Miss Li visar upp gården på Skördefesten

Inkommande helg är det dags för den sjuttonde upplagan av Skördefesten. Evenemanget, som förra året drog över 16 000 besökare, bjuder i år på både gamla och nya programpunkter.
– Det ska bli roligt att få visa upp våra kor, säger mjölkbonden Anette Blomqvist i Sund Sibby som i år deltar för första gången.
Tio restauranger, åtta Plåpp åpp-aktiviteter och 16 öppna gårdar deltar i årets Skördefest. Nytt besöksställe för i år är Rainer och Anette Blomqvists mjölkgård i Sund Sibby som är en av Plåpp åpp-aktiviteterna som bara håller öppet några timmar.
– Det passa oss bra med tanke på mjölkningen. Det ska bli roligt att få visa upp våra kor som jag tror att folk inte ser så ofta. Jag tror att folk är ganska dåligt bevandrade i ladugårdslivet och det blir roligt att visa upp hur det går till med traditionell mjölkning utan robotar, säger Anette Blomqvist.

Våga smaka
Årets Skördefest följer samma beprövade koncept som tidigare, men nytt för i år är bland annat Skördefestloppet i Hammarland, Ålandsfrukosten som restaurangerna lagar, ett smakprov på Robert Liewendahls nya pjäs Vildmajoren på Bolstaholm och ett matpass för de allra minsta besökarna.
– Våga smaka, heter passet. Man fyller i passet när man smakar på nya produkter och smaker. Kanske har man aldrig ätit skarv förut, eller kanske har man fördomar om vissa maträtter och det kan man åtgärda nu. Samtidigt är det en tävling där man kan vinna ett restaurangbesök inriktat på barnfamiljen, säger Harriet Strandvik, projektledare för Matåland.

Viktigt evenemang
Föreningen Skördefestens vänner arrangerar i år för första gången evenemanget. Verksamhetsledare Liz Mattsson säger att man satsar på att hålla samma höga nivå på arrangemanget som tidigare år.
– Det här är ett jätteviktigt evenemang som lyfter det åländska varumärket. Det har vi nytta av allihopa.
Förra året besökte över 16 000 personer Skördefesten, varav cirka 4 000 kom utifrån. Samma antal hoppas arrangörerna på i år.
Invigningen står Geta kommun för.
– Invigning blir det på fredag klockan 19 på Bolstaholms gård. Det blir lite tal, man får träffa Vildmajoren och så uppträder Kvinnfolk, säger kommundirektör Mathias Styrström.

Minna Wallén-Widung