DELA

Andre styrman stod vid datorn när Ålandsfärjan gick på grund

Andre styrman kollade jobbschemat och utkiken märkte inte att något var fel, därför gick Ålandsfärjan på grund den 23 oktober.
Det kom fram under dagens sjöförklaring.

Ålandsfärjans befälhavare Thomas Jansson agerade precis som han skulle, med de förutsättningar som fanns, när färjan gick på grund på Marbådan invid Kobba klintar den 23 oktober. Det konstaterade sjörätten i dag när man det i Mariehamn hölls sjöförklaring om grundstötningen, och riktade således ingen kritik mot honom.

Marbådan förut
Förhören visade att det var andre styrman, bosatt i Sverige, som hade vakten vid olyckan. Han hade stått vid en dator på bryggan och kontrollerat sitt arbetsschema. I förhöret berättade han att han gjorde det eftersom han tidigare samma dag fått reda på att han måste jobba extra. När han sedan tittade upp från dataskärmen låg Marbådan rakt förut, ungefär en halv minut från grundstötning.
Utkiken, som även han är bosatt i Sverige och är född 1985, befann sig också på bryggan vid grundstötningen. Men han hade inte märkt att något var fel och inte heller informerat andre styrman.

Fått sparken
Ansvaret låg dock på andre styrman. Viking Lines tekniske chef Tony Öhman informerade om styrmannen har sagt upp sig i går, den 13 november.

Läs tidigare artiklar:

Ålandfärjan tillbaka 23 november

De gick också på Marbodan

Passagerare om grundstötningen

Ingen förklaring om grundstötningen

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax