DELA

Allt fler ålänningar söker hjälp för att må bättre

Den vuxenpsykiatriska mottagningen är den största enheten inom psykiatrin på Åland och det är allt fler som söker deras hjälp.
– Vi vet att många ålänningar någon gång i sitt liv kommer till oss i samband med kris, sjukdom eller annat, säger psykolog Marina Mattsson.
I höst flyttar man till det här nybygget vid sjukhuset.
Det finns i dagsläget ett stort tryck på den vuxenspykiatriska mottagningens tjänster. Väntetiden för det som definieras som ”icke brådskande samtalsterapi” kan vara upp till sex månader.
Den stora efterfrågan och stram budget som inte tillåtit mer resurser har gjort att patienter i behov av psykiatrisk specialsjukvård prioriteras medan patienter med lättare problematik hänvisas till exempel till hälsocentralens psykolog, folkhälsans familjerådgivning eller till företagshälsovården.
En brist som lyfts fram är att det saknas psykologer inom övrig specialsjukvård på Åland. Därtill efterlyser man även en skild mottagning för unga vuxna, för åldern 18-25 år, i modell enligt ungdomsmottagningar som finns i Sverige.
– Det vanligaste man söker hjälp för hos oss är ångest och depression och antalet patienter ökar. Det beror nog både på att flera söker hjälp och på att flera mår dåligt, säger överläkare Eva Eriksson.
Läs mer i torsdagens Nya Åland!

Anna Björkroos

anna.bjorkroos@nyan.ax