DELA

Alarmproblem även vid Söderbybranden

Alarmcentralen hade teknikproblem även vid Söderby livs-branden.
Nyan berättade förra veckan att servern och all datautrustning ut i alarmcentralen slogs ut den 14 januari. Under tre timmar låg programmet som används för att larma vid olyckor nere.
Enligt uppgift till Nya Åland fördröjdes alarmeringen också då Söderby café och livs brann ner, natten till den 27 september. De brandkårister som inte har personsökare fick larmet med en fördröjning på cirka tio minuter.
Informationen är ny för tjänsteförrättande alarmchef Pertti Artell. En snabbkoll i listorna visar inga noteringar om dataproblem.
– Men det är inte omöjligt att det ändå varit så.
Kommer ett alarm in klockan 10 och programmet kan startas upp igen först 10.05 är det nämligen den senare tiden som registreras för det inkommande larmet, berättar han.

Hakade upp sig

Patrik Lindberg var jourhavande befäl för landsbygden den aktuella natten. Larmet gick ut, men just GSM-larmen hakade upp sig, berättar han.
– Men det går inte att jämföra med den senaste händelsen.
När alarmcentralen får in ett larm skrivs uppgifterna in i ett system. Informationen går ut via myndighetsradionätet Virve, GSM och selektiva radiosignaler som startar upp sirener ute i kommunerna samt ringer upp hemtelefoner.

ANNIKA KULLMAN
annika.kullman@nyan.ax