DELA

Ålänningarna fick kondomer

Många fnös, fnissade eller tyckte det var pinsamt då 900 kondomer delades ut i går i Mariehamn.
Men de allra flesta applåderade insatserna under årets internationella världsaidsdag.
Aids är fortfarande år 2010 ett tabubelagt ämne. Det märktes inte minst utanför Sittkoffs i går då Röda Korset delade ut kondomer och informerade om sjukdomen.
– De allra flesta tackar och tar emot och tycker att vi gör ett viktigt jobb. Men vissa skrattar, vissa fnissar lite generat och tycker att det är lite pinsamt. Några går bara förbi och tittar åt annat håll, berättar Elin Öhberg som under flera timmar stod på pass på Torggatan.
– Men det är ju bland annat just för att aids fortfarande är lite tabu som vi gör det här.

Som avec
Världsaidsdagen uppmärksammades i går för 23:e gången i Finland.
Utöver verksamheten på Torggatan delades 500 kondomer ut på stadens caféer som avec till varje kopp kaffe. Dessutom uppmärksammades dagen av också andra åländska organisationer.
I Röda Korsets regi pågår dessutom ett mer långsiktigt projekt kring aids-problematiken. Organisationens hälsovårdssekreterare Fia Nordberg föreläser under året i landskapets samtliga gymnasialstadieskolor om hiv, aids och andra könsrelaterade sjukdomar.

Alltid båda
– Jag höll min allra första föreläsning 2005 och en väsentlig sak har förändrats sedan dess. Då jag förr frågade vem som har ansvaret för kondomerna svarade de studerande alltid killen. Idag svarar de alltid båda. Det är en positiv trendförändring att man nu delar på ansvaret, säger Nordberg.
På Åland har inga nya hiv-positiva fall rapporterats i år enligt smittskyddscentralens statistik som sträcker sig fram till den 10 oktober. År 2009 rapporterades två fall, 2008 ett.
Statistiken avslöjar dock inte hela sanningen eftersom långt ifrån alla inte testar sig hemma på Åland.

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax