DELA

Ålänning polis statist i ny Millenniumfilm

En passkontroll på Arlanda ledde till en statistroll i den första amerikanska Millenniumfilmen för sverigeålänningen Kennet Karlsson.
Jomalabördiga Kennet Karlsson har jobbat inom polismyndigheten i Stockholm sedan 1999. Tidigare var han brottsutredare, nu är han gränskontrollant.
En dag i vintras på Arlanda flygplats gick den amerikanske filmregissören David Fincher genom passkontrollen. Kennet Karlsson, som är mycket filmintresserad, missade inte chansen.
– Jag har lätt för att prata med folk. Jag Inledde med frasen ”I´m probably the biggest movie fan in Sweden”. Han var hur trevlig som helst.
David Fincher har varit i Sverige för att regissera ”Girl with the dragon tattoo”, den amerikanska nyinspelningen av Millennium-filmen ”Män som hatar kvinnor”. Det blev småpratat om Finchers filmer, ett ämne som Kennet Karlsson vet allt om.
– Jag sade att jag förstår att ”Alien 3” blev ett magplask. Han intygade att det berodde på att produktionen hade så många kockar att hans regiroll blev praktiskt taget noll.
Fincher hade inga höga tankar om sin egen insats som regissör för thrillern ”The Game” med Michael Douglas. Men han sade inget illa om någon skådespelare.

Ville se inspelning
Någon dag senare träffade Kennet en kvinna som också arbetade med den amerikanska Millenniumfilmen.
– Det verkade vara ödets lott att hon kom till just mig av alla gränskontrollanter på Arlanda.
– Hon sa att Fincher hade nämnt nåt om ”Swedens biggest movie fan”. Jag tog tillfället i akt och sa att jag verkligen skulle uppskatta om de kunde fixa så jag fick närvara på inspelningen för att se hur en Hollywoodproduktion går till. Hon lovade ingenting men sade att hon skulle ”ta det med Fincher”.
Men hon tog inte hans kontaktuppgifter och han tänkte inte desto mera på inspelningen.
Någon vecka senare sade Kennets chef att castingbolaget, som ansvarar för statister till filminspelningar, hade ringt honom och erbjudit Kennet en roll. Han fick numret till den svenska agenten.
– Jag ringde honom och saken var biff. Jag skickade in lite bilder och info om mig och i dagarna ringde han igen och meddelade vilken dag vi skulle filma min scen. Det blir i början av sommaren i Stockholm. Det blir en kort scen där jag inte säger något.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom