DELA

Ålänning på ovädrets Madeira: ”Vi sprang från vattnet”

Ålänningarna Anna Rydén och Bertil Karlsson befann sig mitt i händelsernas centrum när ovädret och översvämningen drabbade turistön och huvudstaden Funchal i lördags.

– Jag kan ärligt säga att jag var rädd. Det var väldigt obehagligt att inte vet hur högt vattnet skulle stiga. Sedan stod på balkongen och såg bilar flyta förbi, säger Anna Rydén.

Enligt FNB är det minst 40 personer som dött, flera hundra som skadats och cirka 250 personer som förlorat sin hem till följd av stormen som slog till mot Madeira, en välbesökt turistö utanför Marockos kust. Myndigheterna på ön uppger att det inte fanns några utländska turister bland dödsoffren, men räddningsarbetet pågår fortfarande.
Enligt Finlands utrikesministerium befinner sig cirka 600 finländare på Madeira, av dem är flera ålänningar.


Vattnet sprutade
En av dem är Anna Rydén från Jomala Möckelö. Tillsammans med maken Bertil Karlsson kom hon till Madeira på fredagskvällen och såg fram emot en semester, istället hamnade de mitt i ovädret.
När Nya Åland får kontakt med dem på söndagseftermiddagen är vädret stabilt igen, men på gatorna ligger lera, sten och bråte som påminner om det dramatiska dygnet.

Läs mer om ålänningarnas upplevelser bland skyfall och lerras i måndagens Nya Åland.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax