DELA

Ålänning bäst på trädgård

Harry Söderberg i Finström Ämnäs som odlar vinbär och jordgubbar, och numera kan titulera sig ”Årets bästa trädgårdsmästare i Svenskfinland”.
Berätta, vad är det för någonting du har vunnit?
– Det är en utmärkelse instiftad av Trädgårdssällskapets kamratförening i Svenskfinland. Varje år utser de en person, och i år blev det alltså jag. Jag har faktiskt fått ett annat pris tidigare, men det här smäller högst. Det är verkligen jätteroligt

Är det en slags tävling?
– Man kan inte anmäla sig eller så utan det är någon som nominerar eller tipsar juryn om lämpliga kandidater. Efter det tittar de på hurdant jobb man gör.

Fick du något pris?
– Jag fick en pokal och ett diplom. Och dessutom bjöds det på riktigt fin middag på Tjudö vingård, där prisutdelningen även hölls.

Hur löd juryns motivering?
– Att jag ”idkar mångsidig bärodling”, är en ”entreprenör som beskär andra odlares fruktträd”, ”är aktiv i bärodlarföreningen” och att jag är ”verksam och känd som en positiv person som gärna delar med sig av sina kunskaper”.

Vad är din hemlighet till att lyckas så bra?
– Jag har inga hemligheter, snarare är det så att jag delar med mig av mina hemligheter och min kunskap. Och det är just det som gör att det går så bra, tror jag.

Har du något bra tips på hur man får gröna fingrar?
– Antingen har man det medfött eller så måste man odla ett stort intresse. Själv är jag född på en gård så jag har med mig det från barndomen och började med bärodling i större skala redan när jag var i 15-årsåldern.

Säsongen börjar väl lida mot sitt slut för dig, är det semester som gäller nu?
– Nej, nu börjar tiden då jag beskär träd. Och förresten så plockade jag jordgubbar så sent som i dag (läs i går).

MARIA NYKVIST