DELA

Åländska stränder får toppbetyg

Alger, pollen och fågelbajs är faktorer som kan försämra kvaliteten på en badstrand. Men när det kommer till de åländska stränderna finns det inte mycket att klaga på, det försäkrar Helena Jarvad på ÅMHM.
Det är mitten av juli, vädret är perfekt för sol och bad och ålänningarna börjar få semester. Stränderna prunkar av färgglada handdukar och vattenbrynen fylls av lekande barn. Men hur bra är kvaliteten egentligen på det åländska vattnet?
– Det har sett bra ut hittills, inga stränder har fått anmärkningar, säger Helena Jarvad, tillfällig miljöinspektör på Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet (ÅMHM).

Kontrollerar ständigt
Senast man kollade upp stränderna var för några veckor sedan och snart är det dags igen.
– När vi kontrollerar stränderna tar vi prover och tittar efter olika slags bakterier och alger. Har det varit regnigt kan vattnet tillfälligt bli lite sämre, då jord och jordbakterier rinner ner i vattnet. Detta är dock någonting som ordnar upp sig efter endast ett par dagar, försäkrar Jarvad.
De åländska stränderna är av väldigt hög standard och får sällan anmärkningar av myndigheten.
– Det är bara om det är riktigt varmt och vindstilla länge som det kan samlas alger och sjunka lite i standard, men då krävs bara lite vind och förändringar i temperaturen. Sedan återgår saker och ting till det vanliga igen.

Salmonella i fågelbajs
Nyligen varnade Hufvudstadsbladet för att fågelbajs skulle kunna vara farligt för småbarn, då det kan innehålla salmonella. Men detta är inget som bekymrar Jarvad.
– Fågelbajs kan säkert innehålla salmonella, men vi har inte fått några rapporter om att det skulle vara så. Och dessutom är det ju inte ens säkert att fåglarna har salmonella, säger hon.

Madelen Holmström

madde.holmstrom@nyan.ax