DELA

Åländska Scantube är internationellt

Scantube i Jomala är lite av en doldis hemma på Åland.
Men i den internationella industrivärlden är företaget välkänt för sina högkvalitativa slangar.
Om du har en kaffemaskin i din närhet har den med stor sannolikhet en liten bit åländsk slang i sig. Den slangen kommer i så fall ursprungligen från Skrapängsvägen i Jomala där företaget Scantube har sin fabrik.
Scantube har 41 anställda och ägs av ett schweiziskt bolag, som i sin tur ägs av Obi Jacobson. Företaget har sin tillverkning på Åland och i Thailand, sina försäljningsenheter och lager i Tyskland och USA och sitt huvudkontor i Sverige.
– Scantube firade 25-års jubileum i fjol. Företaget har sina rötter från samma ägarfamilj som startade Habia i Godby, numera Optinova samt Crislin i Kroklund, numera Colorant Chromatics. Crislin och Scantube var systerbolag till 1998, säger Scantubes vd Jan-Owe Mattsson.

Konkurrerar inte
Trots att alla de tre åländska företagen sysslar med liknande tillverkning konkurrerar de inte sinsemellan. Optinova har specialiserat sig inom medicinsektorn, Colorant Chromatics gör halvfabrikat och Scantube tillverkar i huvudsak för industribehov.
– I stället drar vi nog nytta av att vara flera industrier inom denna speciella nisch, tycker Mattsson.
Scantube levererar slangar och rör i olika format till industrier i hela världen.
Det handlar inte om vilka slangar som helst, de som Scantube tillverkar görs av så kallade fluorplaster. Förenklat kan man kalla det ”teflon”, stekpannan är ett exempel på en produkt som har flera av de unika egenskaperna hos materialet.

Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen

titte.tornroth@nyan.ax

Foto: Joakim Holmström