DELA

Åländska i modekatalog

Åländskan Aino Kivisaari, som fick besök av både fotografer och modeller tidigt en morgon, kan man nu se i en katalog med vårens mode.
Även andra bilder från Kökar och Källskär finns med i den svenska designern Gudrun Sjödéns katalog.
Nya Åland skrev tidigare i höstas om ålänningen Aino Kivisaari, konstläraren på Medis, som fick oväntat besök i sin trädgård när hon befann sig på sin stuga i Kökar Karlby. Efter ett tidigt morgon dopp kom hon upp och upptäckte modeller och fotografer bland pumporna.
Fotograferingen som pågick var för den svenska designern Gudrun Sjödéns vårkollektion. Aino gav sitt medgivande och lät dem arbeta i lugn och ro medan hon gick in för att dricka morgonkaffe.

Ainos stuga
Något senare knackade det på dörren och teamet ville ha med Aino som modell eftersom de tyckte hon såg ut som en Gudrun Sjödén-typ. Efter ett snabbt ombyte stod hon redo ute i trädgården, Aino fotograferades både ensam och tillsammans med modellerna .
Fototeamet hade rest världen runt och tagit bilder men de blev förtjusta i miljön på Kökar.
I vårens katalog av Gudrun Sjödén finns många bilder från Ainos stuga, och man kan tydligt se både trädgården och huset på bilderna. Det finns även många bilder från Källskär med Källskärskannan i bakgrunden.
Aino har tidigare berättat att fotograferingen kändes som en dröm och nu kan hon beundra sig själv som modell i katalogen.

Sara Berne