DELA

Åländsk design i Stockholm

Nu finns åländska smyckesföretaget Guldviva i Stockholm, och designern Minna Rundberg har visat upp sig för journalister och inköpare.
Guldvivas nya butik har ett bra läge på Funckens gränd i Gamla stan. Där går många kryssningresenärer och andra turister på väg till shoppingstråket Stora Nygatan, konstaterar grundaren Maria Karlström efter invigningen i helgen.
– Vi hade många besökare – bekanta, vänner, ålänningar som tittade in.
Och alldeles vanliga kunder. Prismässigt är varorna aningen dyrare i Stockholm än på Åland. Det beror på att momssatsen är något högre i Sverige än i Finland, förklarar Maria Karlström.

Har följts åt
– Det här var roligt. Jag och Maria har följts åt och pushat på varandra genom åren, säger designern Minna Rundberg.
Samtidigt som Guldvivabutiken invigdes visade nämligen Rundberg sitt nya produktconcept Designgåvan i Stockholm. Journalister, inredare och potentiella kunder bjöds till till Hörnan på Hagagatan.
Där hade Rundberg inrett ett provkök med sin Ego Collection, med bland annat nydesignade underlägg och stora snapsglas. Besökarna bjöds på lokalproducerad skinka, ost, svartbröd gravad abborre och äppeljuice.
– Det hade varit Fashion week i Stockholm, så alla journalister var väldigt upptagna. Men många kom till oss och åt en utsökt åländsk frukost.
Två tidningar, Elle Mat & Vin och Dine & Dryck, har inslag på gång med Rundbergs produkter.
Designgåvan skall också marknadsföras via bolagets hemsida nya www.ego.ax. Fyra nya delägare har satsat kapital i Rundbergs bolag Artdesign inför Sverigesatsningen, och tagit plats i styrelsen – Eva Mikkola-Karlström, Brage Stenlund, Max Sirén, och Gerd-Marie ”Kickan” Sundblom. (pd)