DELA

Ålandsgillet i Stockholm firade 75 år

Ålandsgillet i Stockholm firade sitt 75-årsjubileum på Söder i Stockholm i fredags.
Ordförande Asta Måbrant skriver om jubileumsfesten.
Drygt 70 finklädda gäster samlades och mottogs med en bubblande välkomstdrink och musik av Jalle & Stig.
Middagsborden var vackert dukade med ljusstakar och ålandsflaggor
Ordförande Asta Måbrant hälsade alla gäster välkomna och riktade ett spciellt välkommen till Fris ordförande Barbro Allardt Ljunggren, och de fem före detta ordföranden Ingemar Mattsson, Per Sundman, Bengt Svensson, Yvonne Mörlin och Benny Westerberg.
Ett extra välkommen också till gäster från Åolandsgillet som vi har mycket lyckat samarbete med och de känns som vår närmsta vänförening.
Bengt Svensson höll festtalet och gav oss en återblick av Ålandsgillets händelser under de 75 åren. Därefter sjöngs Ålänningens sång.
Middagen bestod av en innehållsrik svensk buffé med vin för de som så önskade. Till kaffet underhöll oss Jalle & Stig med visor och berättelser.


Åland steg ur havet
Fris ordförande Barbro Allardt Ljunggren höll ett uppskattat tal och tog oss flera tusen år tillbaka i tiden. Berättade hur Åland steg upp ur havet och var de första människorna på Åland kom ifrån och vidare om inflyttning, klimatförändringar och bebyggelse.
Hon avslutade med att gratulera 75-åringen och uppvaktade med en insättning till Tor Fors stipendiefond.
Åbolandsgillet uppvaktade med en insättning till Cancerfonden. Gratulationer inkom även under kvällen från andra föreningar via sms.
Ingemar Mattsson, som var ordförande åren 1969-1978 gladde festdeltagarna med några vackra ord och hade med sig gratulationskort och en kasse full med godsaker.
På Ålandsgillets fester är det alltid dans, och inget undantag var det när 75-åringen skulle firas. Rolles orkester spelade upp och alla danssugna fyllde snart dansgolvet.
Kvällen gick fort och vid midnatt när dansmusiken tystnat, lämnade de sista gästerna festen efter en glad och trevlig kväll.