DELA

Ålands turismstrategi ska äntligen ros i hamn

Ålands turismstrategi ska efter lång väntan förverkligas och förväntningarna är höga.
Optimismen vällde över när näringsministern i går levererade framtidsvisionerna till Visit Ålands medlemmar.
Det som Ålands turistförbund och landskapsregeringen tidigare misslyckats med i sina turismstrategier är enligt näringsminister Torbjörn Eliasson själva förverkligandet av visionerna.
– Det är många som har jobbat hårt, i svett och tårar, för att få till en bra strategi men i slutändan har det bara blivit en pappersprodukt som blivit på hyllan.
Nu är det ändring på den saken, menar han. Under gårdagens möte informerade han om det anlitade svenska företaget Graffman Ab, som ska leda arbetet med att ta fram en strategi för Åland. Eliasson framhöll att Graffmans gedigna erfarenhet av att jobba med utvecklingsprogram för att öka dragningskraften hos företag och organisationer skall ge Åland sin väntade skjuts framåt.
Strategin skulle egentligen varit klar redan i fjol men sköts sedan upp till januari i år för att påbörjas först nu, åtta månader senare.
Vilka förväntningar har ni, mer konkret?
– Det handlar ju om säsongsförlängning. Får vi en månad till i början och en i slutet så har vi kommit en god bit på vägen. Sedan behöver vi också titta på nya marknader.
Eliasson fick här en ypperlig chans att även nämna sitt eget hjärteprojekt, vilket fick flera att lätt dra på munnen:
– Sedan har vi ju det här med golf som jag ser vore trevligt om det händer något på det området.
Kommentaren från en medlemmarna blev bland annat att inte glömma bort året runt-baserad näring, en viktig målsättning som inte bör försvinna.
Kostnaden för att anlita Graffman Ab är 46.060 euro och slutrapporten ska lämnas in senast 31 mars 2011.

Cecilia Lindvall

cecilia.lindvall@nyan.ax