DELA

Ålands enda rättrogna jude

Oleg Kasianov är ensam på Åland om att bekänna sig till judendomen.
– Men jag ser inte livet enbart genom religionen. Jag har en vidare horisont än så, säger han.
I söndags hölls en mångreligiös träff för första gången någonsin på Åland. Hela Margaretagårdens stora sal var full av människor från olika världsdelar och länder nära och fjärran.
Med på träffen var Oleg Kasianov som bott i Mariehamn i tre år med sin fru från Ukraina och sina två söner som är födda i Ryssland och Lettland. Själv är Oleg född i Sovjetunionen och emigrerade till Israel 1992 efter Sovjetunionens fall när han var i 18-årsåldern.
– Då flyttade många ryska judar till Israel. Det var en stor våg, berättar han som flyttade till släktingar.


Tre år på Åland
Under de tre år han bott på Åland har han lärt sig hyfsat bra svenska. Han pratar ryska, engelska, hebreiska, kan översätta från aramaic – det språk som talades i Mel Gibsons film The Passion of the Christ och som håller på att försvinna – och går som bäst på kurs i finska.
Innan han flyttade till Åland arbetade han på många platser, bland andra i Vitryssland och Lettland.
Så hur är det då att flytta till Åland och vara den enda som bekänner sig till en viss religion, i Olegs fall judendomen?
– I vissa saker har jag en traditionell syn, men jag har också en vanlig akademisk utbildning och har en vidare horisont än bara religionen. Inom judendomen är det inte det viktigaste att gå i kyrkan, så det gör inte mig så mycket att det inte finns någon sådan. Men de som är mera religiösa än jag skulle nog aldrig ha flyttat hit.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre