DELA

Åland skonat från miljöfarliga vrak

Svenska sjöfartsverket varnar för miljöfarliga fartygsvrak. Ett exempel är fartyget Mundogas Oslo i Ålands hav som befaras kunna läcka ammoniak, vilket marinarkeolog Marcus Lindholm dementerar.
– I åländska vatten finns inget direkt miljöhot.
Längs Sveriges kuster finns 31 vrak som klassas som reella miljöhot. Inget av dem kräver akuta insatser, men på sikt kan eventuella utsläpp störa och påverka den marina miljön.
Det fartygsvrak som ligger närmast Åland är Mundogas Oslo som sjönk utanför Gräsö i norra Ålands hav 1966. Hon är ett av de svenska vraken som anses utgöra ett miljöhot, eftersom hon var lastad med 2.000 ton flytande ammoniak vid förlisningen.
Sjöfartsverket i Sverige har ännu inte vidtagit några åtgärder för att undersöka henne, men alla aktuella vrak ska genomgå en riskanalys och sedan prioriteras efter hand.

Ingen ammoniak
Enligt marinarkeolog Marcus Lindholm hade Mundogas Oslo fem tankar med ammoniak. Två spräcktes när hon sjönk, en flöt upp och återfanns i Ålands skärgård och de övriga två fick undersökande dykare rätt att tömma redan 1968.
– Hon har ingen ammoniak kvar i lasten, men däremot blir det ett problem om hon börjar läcka diesel. Ligger vinden fel kan utsläppen driva mot Åland, men i övrigt är det inget akut hot, säger han.
– Vi har tur på Åland, eftersom vi inte har några reella miljöhot nära oss. Såvida inget okänt vrak dyker upp har vi inga problem, säger Marcus Lindholm.
Läs mer i papperstidningen!

LINNEA FRIMAN