DELA

Åland hade första tjing

– Jag hade många erbjudanden att välja mellan just den här dagen, bland annat från president Putin. Men jag tackade nej till honom och sa att jag hade lovat komma till Åland.
President Tarja Halonen sken i kapp med solen när hon deltog i firandet av Ålands självstyrelsedagsfirande i lördags.
Det var om inte den varmaste, så åtminstone en av de varmaste 9 juni under de 85 år som Åland haft sin självstyrelse. Men presidenten tog på sig sin luftiga halmhatt och såg inte ut att lida märkbart av den gassande solen som var så het att folk sökte sig i skuggan där de kom åt.
Och visst, det blev en festlig dag med många människor och evenemang.
För presidenten blev starten på blixtbesöket både högstämd och allvarsam. De åländska krigsveteranerna har samlat in uppgifter om de personer bosatta på Åland som stupade i kriget 1939-44 – 21 unga män – och en minnestavla med allas namn avtäcktes i lagtingets entré.
– Utan vårt lands heroiska kamp skulle vi inte kunna åtnjuta vår frihet och självstyrelse, påminde veteranernas ordförande Lars Lönnqvist om i sitt tal.
Bruno Wilhelmsson, född 1923 i Korpo och inflyttad till Mariehamn 1945, dröjde sig kvar efteråt och betraktade tavlan.
– Vi var tre bröder vid fronten. En stupade. Det finns saker man aldrig glömmer.


Beskattningsrätten
Också vid uppvaktningen vid Julius Sundbloms staty medverkade Tarja Halonen och hennes följe. Talen var många och blombuketterna som lades ner talrika. Presidenten tackade vänligt nej när hon blev erbjuden en grön plaststol av en självstyrelsedagsfirare.
Både lagtingets talman Barbro Sundback och vice talman Johan Ehn nämnde beskattningsrätten i sina tal. Den politiska samstämmigheten är stor om att den bör utvidgas, och den arbetsgrupp som tillsatts för att rita upp en karta för detta väntas komma med sitt betänkande till hösten.
Barbro Sundback varnade dock för att arbetet kommer att ta tid.
– Kanske vi kan räkna med ett nytt ekonomiskt system när vi firar 100 år av självstyrelse.
Följande del av festen hölls på Självstyrelseplatsen, det något prosaiska namn som getts den stenlagda gårdsplanen utanför Självstyrelsegården. En av marmorbågarna bildade fond, en talarstol hade riggats upp och späda björkar symboliserade sommaren. Ett smart drag att utnyttja platsen som festlokal.
Här åkte halmhatten på igen. Det var faktiskt väldigt varmt för alla som lyssnade på tal och sång.


Talerätten
Presidenten tog bland annat upp Ålands önskemål om talerätt i EG-domstolen.
– Utrikesministeriet har tillsatt en arbetsgrupp med åländska representanter och riksmyndigheter som tillsammans ska se över systemet med egen åländsk talerätt. Jag hoppas att dialogen leder till konstruktiva och praktiska lösningar så att ålänningarna är tillfreds, sa hon.
De flesta spänningar mellan autonomi och moderland kan, tillade hon, lösas på samma sätt – i dialog och ömsesidigt förtroende.
– Åland har ett centralt läge i Östersjön och ett stort kunnande på många områden. Jag önskar hjärtligt alla ålänningar lycka och framgång på 85-årsdagen!
Presidenten hann mingla lite med vanligt folk och skaka hand. Hon tog sig särskilt tid till att hälsa på talmannens mamma Isabel Sundback, som numera sitter i rullstol och har nedsatt syn.
– Å, är det presidenten. Borde man stiga upp, undrade hon och log varmt.
Nej nej, sa Tarja, pratade en stund och presenterade också sin man Pentti Arajärvi.
– Ni är ett bra team, sa talmansmodern till slut och nickade mot dottern och presidenten.


Putin fick nej
Ja, och så var det Vladimir Putin. Han hade bjudit in Finlands president till World Economic Forum i St Petersburg, men dagen var som sagt illa vald eftersom hon redan hade lovat bort sig till Åland.
Efter sitt knappt tre timmar korta Ålandsbesök åkte hon vidare till scouternas 100-årsjubileumsfest i Tammerfors. Sent på kvällen kom hon hem till Gullranda.
– Om jag kommer till Åland fler gånger i år? Ja, det vet man aldrig. Det här var ju en bra början i alla fall, sa hon och såg glad ut.
På Torget pågick firandet ända in på kvällen. Föreningen för högtidlighållande av Ålands självstyrelse och demilitarisering – läge för en förkortning? – bjöd på tårta, kaffe och ännu mer musik än den som strax före ljudit från Självstyrelseplatsen där Wegelius kammarstråkar och Ålands sång- och musikförbunds kör uppträdde.


ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax