DELA

Aland.com var svartlistad av Google

Om man under gårdagen försökte surfa in på serice- och nyhetssajten Aland.com med webbläsarna Mozilla Firefox eller Google Chrome, möttes man av ett varningsmeddelande från Google som sade sajten var listad som misstänkt och att man genom att besöka den riskerade att skada sin dator.
Detta berodde på att det tredjepartssystem som Aland.com använder för annonspublicering på sajten visade sig innehålla en säkerhetslucka.
Denna säkerhetslucka medförde att obehöriga länkar till en specifik sajt smög sig in i Aland.com och ett antal andra webbplatser som använder sig av samma system.
– De personer som upptäckte säkerhetsluckan utnyttjade detta på flera populära webbplatser på nätet och olyckligtvis var Aland.com en av de drabbade. Vi upptäckte felet redan på morgonen och identifierade snabbt felkällan, berättar Bengt Johansson, vd för Strax online AB, det drivande företaget bakom sajten Aland.com.


Uppgraderat
Systemet är nu uppgraderat och alla obehöriga länkar borttagna.
– Google skickade ett mail till oss några timmar efter att vi redan upptäckt och åtgärdat problemet, säger Johansson.


Vi är alerta
Att bli attackerade av hackers är enligt Johansson något som inte är speciellt ovanligt på mediasajter.
– Jag är hemskt tacksam och glad för att Google håller ögonen öppna och hjälper oss att snabbare åtgärda problem som detta, säger han.
Nu har Google tagit bort sajten från listan och den funkar som den ska igen.
Men hur motverkar ni att sådana här saker upprepas?
– Vi är alerta och följer hela tiden med vad som händer. Försöker bevaka olika tekniska lösningar och hålla en hög säkerhetsnivå. Det viktigaste är väl att ha en hög beredskap, följa med och utvärdera vad som händer.

Madelen Holmström

madde.holmstrom@nyan.ax