DELA

Åland än så länge utanför farmaceut-konflikt

Farmaceuterna på Åland berörs inte av 12-timmarsstrejken som bröt ut i Helsingfors-regionen i går. Men om inget avtal fås till stånd kan konflikten trappas upp och utvidgas även till Åland.
Farmaceuter vid apotek i Helsingfors, Esbo och Grankulla marscherade ut från sina arbetsplatser i går klockan 12 och arbetsnedläggelsen varade i tolv timmar.
Marja Harcke är farmaceut vid Nya apoteket i Mariehamn och hon sitter i fullmäktige för Finlands farmaciförbund.
– Vi berörs inte av konflikten i det här läget, sa hon i går.
Nya förhandlingar i lönekonflikten väntar på söndag. Om inget resultat nås då mellan farmaciförbundet och arbetsgivarna trappas konflikten upp och berör flera apotek i landet.


Inte på listan
Harcke har sett listan över eventuella arbetsnedläggelser, som väntar, och fram till och med den 23 november finns Åland inte med på listan.
– Konflikten kan trappas upp snabbt men jag vill inte spekulera i när vi kan bli indragna. Men inte före den 23 november i alla fall, säger Harcke.
På Åland är nästan all farmaceutisk personal ansluten till facket. Om strejken når Åland hålls apoteken trots det öppna. Ansvarig provisor och den tekniska personalen finns på plats och håller i gång verksamheten.
– Men det blir förmodligen långa köer, säger Harcke. (hf)