DELA

Åklagaren vill ha hårt straff

Ovillkorligt fängelse på upp till fyra år vore ett skäligt straff för den huvudåtalade i knarkrättegången.
Det anser åklagaren Heidi Röblom.
Straffet skulle i så fall gälla försäljning av drygt ett kilo hasch, en mindre mängd amfetamin, och försök att föra in ett större mängd hasch och amfetamin till Åland med kurir.
Mannen är sedan tidigare dömd för narkotikabrott i Sverige.
18-åringen som i mars stoppades i tullen i Eckerö Storby med narkotika visste möjligen vad han transporterade och åklagaren kallar honom en ”kurir”, med den huvudåtalade som uppdragsgivare.
18-åringen är inte tidigare straffad och därför vore ett fängelsestraff under två år lämpligt, anser åklagaren. Möjligen kunde det vara villkorligt och omvandlas till samhällstjänst.

Överväga villkorligt
Den huvudåtalades advokat Peter Mutvei tyckte att rätten kan överväga en villkorlig dom och samhällstjänst för hans klient.
Och han vädjade om att klienten skulle bli frisläppt genast för att kunna sköta sina banklån, lägenhetsärenden och behandling för drogmissbruk.
Men rätten beslöt att han fortsättningsvis skall vara häktad och att han får återvända till Åbo fängelse i väntan på domen som kommer den 30 september.
Tingsrätten lättar ändå på restriktionerna. Han skall få ha kontakt med sin sambo, sina föräldrar och syskon. Och han skall kunna kontakta banker för att sköta sina banklån.
Patrik Dahblom