DELA

ÅHS tar över helikopteransvar

Från och med ingången av nästa år ska Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) ta över det totala ansvaret för transporter av patienter med helikopter. Hittills har landskapsregeringens social- och miljöavdelning haft ansvar för verksamheten.
Landskapsregeringen anser att eftersom tjänstens huvudsakliga användare och medicinska ansvarsinstans är ÅHS ska de också ha det totala ansvaret. För landskapsregeringen innebär konsumtionsutgiften för verksamheten social- och miljöavdelningens största utgiftspost utan att den har någon direkt beröring med kärnverksamheten.
– Utgiften är dessutom kontraktsbunden och kan inte påverkas av allmänna sparbeting, vilket påverkar avdelningens övriga verksamheter på ett synnerligen negativt sätt, skriver landskapsregeringen till ÅHS.
Det blir endast ansvaret som minskar för avdelningen. Kostnaden för helikoptertransporterna uppgår till cirka 1,3 miljoner och landskapsregeringen avser kompensera ÅHS för de ökade utgifterna berättar social- och miljöminister Katrin Sjögren (Lib). (ns)