DELA

ÅHS har donerat sängar till Afrika

Ålands centralsjukhus har donerat närmare 40 sjukhussängar för hjälpsändning till Zanzibar i Afrika.
För initiativet står Haidari Benn som privat samlar in pengar till transporten.
I veckan går hjälpsändningen med Transmar, en container fylld med gamla sjukhussängar, rullstolar och rollatorer, till ön Zanzibar på Afrikas östra kust.
Mariehamnaren Haidari Benn samlar just nu in de resterande pengarna för att få ihop till den kostsamma transporteringen.
– Vänner och bekanta skickar pengar från hela världen. I dag kommer det in 300 euro från en person i Dubai, säger han.

Började gråta
Haidari, född i Komorerna på Afrikas östkust, besökte senast Zanzibar för ett år sedan tillsammans med sin dotter Rukiya. Åttaåriga Rukiya blev förstummad när hon såg hur situationen var på sjukhusen. Barn i hennes egen ålder hade ingen eller en skranglig säng att ligga på.
– Hon började gråta när hon såg hur det var. Hon sa att det absolut inte får vara så här, det är hemskt, säger Haidari.
Rukiya ville därefter själv donera pengar och har avstått från hela sitt barnbidrag. Allt som allt har hon skänkt närmare 1.000 euro.
– De har det inte så bra, säger hon.

20 år gamla
Kostnaden för transporten uppgår till 6.000 euro. Haidari tog själv kontakt med ÅHS i maj och frågade om de hade sängar att donera. Då Gullåsen har fått nya sängar kunde ÅHS skänka deras äldre.
– De är 20 år gamla och går inte att göra så mycket med, vi kan inte sälja dem. Vi hoppas de kommer till nytta, säger Petter Johansson, försörjningschef vid ÅHS.
Även Trobergshemmet har gett bort rullstolar och rollatorer.
Om sex månader startar Haidari en ny insamling för att sända medicinsk utrustning till hjälpområdet.
Han säger att han haft tur med denna.
– I morgon (läs: lördag) börjar islams fastemånad så många muslimer världen över vill hjälpa till. Det råkade bara infalla sig så, men hjälpande människor finns överallt.

CECILIA LINDVALL