DELA

ÅHS bordlade sparbudget

Det blev inget beslut om ytterligare åtstramningar inom ÅHS på dagens styrelsemöte.

Som Nya Åland berättat tidigare behandlade ÅHS-styrelsen i dag bland annat ett förslag till reviderad budget för ÅHS 2010. I förslaget fanns listat hur de olika enheterna kunde skära ner i verksamhet, tjänster och liknande för att spara drygt en miljon euro. Genom nedskärningarna kunde ÅHS klara det budgettak på 72 miljoner euro som lagtinget angett.


Framflyttat
Under dagens möte godkände styrelsen fördelningen av medlen för anskaffningar och inventarier samt för utbildning och fortbildning. Men förslaget som gällde de stora sparåtgärderna var styrelsen inte villig att besluta om i dag, utan ärendet kommer tas upp på nytt den 11 mars.
– Nu jobbar vi vidare med det här. På måndag kommer vi att ha ett informationsmöte för personalen, där vi nu går igenom läget, säger förvaltningschef Tom Axberg.


Ledigt istället
En vision är att så mycket pengar som möjligt ska sparas genom frivilliga åtgärder, så fram till den 5 mars har alla i personalen tid på sig att meddela om de kan tänka sig att omvandla sin semesterpenning till ledig tid.
– Så om väldigt många går med på att konvertera semesterpenningen har vi en annan utgångspunkt, men det finns enheter där det helt enkelt inte fungerar att göra så, säger Tom Axberg.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax