DELA

ÅAB kräver miljoner av Kaupthing

Ålandsbanken är en av tiotusentals fordringsägare som har krav på den isländska banken Kaupthing som gick omkull i och med finanskrisen.
Sammanlagt yrkar ÅAB, enligt nättidningen Realtid.se, på 4 miljarder kronor.

Ålandsbanken kräver miljarder av Kaupthing, är rubriken på en artikel i Realtid.se, och då handlar det alltså om kronor. Den svenska sajten har fått tag på en 500 sidor lång lista på de sammanlagt nästan 30.000 fordringsägarna på isländska Kaupthing.
– På listans sida 15 dyker Ålandsbanken upp med två krav: ett på 49.265.873.100 isländska kronor från Ålandsbanken Abp (krav nummer 494) och ett på 49.275.070.500 isländska kronor från Ålandsbanken Sweden AB (krav nummer 495). Kraven är betecknade som ”skadabaetur” eller ”damages” på engelska, det vill säga skadestånd., skriver Ian Hammar på Realtid.se.


Bevakat garantier
– Beloppen motsvarar vardera drygt 2 miljarder svenska kronor, det vill säga totalt över 4 miljarder kronor. Det kan jämföras med att hela Ålandsbanken är värd motsvarande 3,5-3,6 miljarder kronor på Helsingforsbörsen där banken är börsnoterad.
Omräknat i euro handlar det om över 400 miljoner euro.
Ålandsbankens vd Peter Wiklöf kommenterar Kaupthing-kraven via e-post till Ian Hammar.
– Det belopp [4 miljarder svenska kronor] som du frågar om hänför sig enbart till att vi bevakat de garantier som vi fått av säljaren vid köpet av Kaupthing Bank Sverige, skriver Wiklöf enligt nättidningen.
– Vi har inte någon pågående konflikt med säljaren.


God affär
Realtid.se undrar också hur det går för Kaupthings svenska verksamhet som Ålandsbanken köpte för drygt ett år sedan.
Wiklöf konstaterar bland annat att verksamheten har fått ett bra mottagande, nya kunder och stigande kundvolymer. Dessutom har värdet stigit eftersom köpet gjordes då kronan var svagare än den är i dag.
– Vi är således fortsättningsvis övertygade om att vi gjorde ett förvärv som kommer att visa sig vara en god affär, säger Peter Wiklöf till Ian Hammar.

Läs Realtids artikel här!

TITTE TÖRNROTH-SARKKINEN

titte.tornroth@nyan.ax