DELA

30-talsgaleas på Ålandsbesök

I privat regi ankom skutan Hawila till Sjökvarteret i Mariehamn i förra veckan. Besättningen bestod till största delen av ungdomar, bland dem Antti Kivekäs som tidigare seglat med Albanus.
Tvåmastade galeasen t/s Hawila byggdes år 1935 i Risör i Norge och skulle komma att frakta is till Sverige till en bit in på 60-talet. Efter att ha legat i idé i över ett decennium och åter togs i bruk 1978, såldes hon i fjol till Åbobon Pauli Kivekäs.
Tillsammans med åländska Albanus är Hawila i dag en av få skandinaviska traditionsskutor ute på seglatser i haven. Fast medan Albanus inte får segla utanför finländskt territorialvatten, kör Hawila utrikestrafik.
Senast deltog hon i årets upplaga av Tall Ships Race, som startade i belgiska Antwerpen och avslutades i värdstaden Hartlepool i England. Tyvärr var besättningen flera man för kort för att orka samtliga etapper, vilket gjorde att de fick avsluta tävlingen sedan de nått etapp ett i danska Ålborg.

Ung besättning
På torsdagen i förra veckan lade kapten Kivekäs med nio besättningsmän och -kvinnor till utanför Sjökvarteret i Mariehamn. Inbjudan kom från Sjöfartsmuséet.
– Det är väldigt grannvänligt och trevligt att komma och hälsa på här, säger Pauli. Vi är ganska ensamma i Åbo, där har inte den här typen av segelfartyg fått så stor uppmärksamhet ännu.
Majoriteten av besättningsstyrkan består av ungdomar i 20-årsåldern. En av dem är Paulis son Antti Kivekäs, som förutom att han arbetat på Linden i ett par somrar också seglat med Albanus.
– De frågade i år igen om jag ville åka med men jag sa nej, fast det ångrar jag nu när jag ser att de rest seglen, säger Antti och kastar blicken mot Albanus som nyligen styrt bort från Sjökvarteret.
På facebook finns en sida för den som vill följa Hawilas resor, sök på Hawila.
Läs mer i papperstidningen!

Cecilia Lindvall