DELA

25 år i Östersjöns tjänst firas med stor fest

Östersjöfonden firar 25 år i år och firar det med kalas dagen lång fredagen den nionde maj. Bland annat ordnas en gratiskonsert i Aalndica med flera åländska sångare på scen.
– Det blir vår gåva till ålänningarna, säger fondens vice styrelseordförande Lotta Wickström-Johansson.
Östersjöfonden startade sin verksamhet 1989. För att fira 25-årsjubileet arrangeras en heldag full av program. Förutom den traditionsenliga prisutdelningen blir det också ett seminarium under dagen med fokus på Östersjöfrågor.
– Vi vill lyfta fram våra pristagare och därför börjar vi med ett seminarium där pristagare genom åren deltar. De kommer framförallt från Sverige och Finland, men också från Ryssland och så årets pristagare, Hans von Storch, från Tyskland. Det blir diskussioner om bland annat näringslivets roll och forskningens roll och det blir mycket diskussion på scen, berättar fondens vd Lotta Nummelin.
Meningen är att seminariet också ska blicka framåt.
– Hur kan det se ut om 25 år? Vem ger vi då priset till och för vad? Sådant hoppas jag att vi också ska diskutera.


Havsmusik
Förutom von Storch, som mottar huvudpriset på 20 000 euro för sitt arbete med att belysa klimatförändringens inverkan på Östersjön, deltar också Paavo Lipponen, tidigare statsminister och årets pristagare av Lasse Wiklöf-priset och vinnaren av Ålandspriset, egenföretagaren Soile Wartiainen.
Efter prisutdelningen arrangeras konserten ”En hyllning till havet”.
– All musik ska på ett eller annat sätt ha anknytning till havet. Det är svårt att bo på en ö utan att ha ett förhållningssätt till havet och jag hoppas att musiken ska spegla det. Det blir allt från Robert Broberg till Mozart, säger pianisten Patrik Komorowski som tillsammans med den åländska sopranen Therese Karlsson har valt ut konsertens programpunkter.
Förutom de två, står också sångarna Sofie Asplund, Philip Björkqvist, Mikael Fagerholm och Yohan Henriksson på scen. Till konserten får vem som helst komma och fonden tänker inte ta betalt för inträdesbiljetten. Efter konserten blir det sedvanlig supé, som i år är öppen också för allmänheten.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén