DELA

Löfström sågar tidningskrönika

Ålands höga sysselsättningssiffror beror på att staten pumpar in mer skattepengar till Åland än till något annat landskap.

Det hävdar en journalist på tidningen Ilta-Sanomat.
Suvi-Anne Siimes, tidigare andra finansminister, skrev i en krönika på Helsingin Sanomats ledarsida att Ålands sysselsättning är ett föredöme för hela landet.

I en kommentar på tisdagen hänvisar Teemu Muhonen på Ilta-Sanomat till en utredning av statistikcentralen som i våras gjordes på uppdrag av finansministeriet.

– Men tidtabellen och de budgeterade medlen för att göra den var så stram och så liten att hela undersökningen blev ett hastverk och ett ytskrap. Värre än det är att utredningen också är slarvig och mycket bristfällig. ÅSUB rekommenderade och vädjade till att den aldrig skulle publiceras, skriver Ålands riksdagsledamot Mats Löfström på sin facebooksida.

Löfström skriver att han inte tänker ”gå i någon direkt polemik med författaren till artikeln”, men avslutar:

– Om sysselsättningsnivå är en direkt konsekvens av hur mycket stöd man får, som Ilta-Sanomat indirekt påstår. Varför är då arbetslösheten så hög i bl.a. Mellersta Finland och Lappland och mycket lägre i Österbotten och Nyland. Mellersta Finland och Lappland får enligt samma utredning också ”massor av pengar av staten”, och borde ju då också ha full sysselsättning. Men där är arbetslösheten 14,5 % resp 15,3 %.

Läs mer i torsdagens Nya Åland!