DELA
Foto: Stefan Öhberg

Löfström anmäler omtalad artikel

Åländs riksdagsledamot Mats Löfström anmäler journalisten Hanna Gråsten till opinionsnämnden för massmedier för en omtalad artikel i den finska tidningen Iltalehti. Löfström ber nämnden granska artikeln då den ”ger en bild av Åland som överhuvudtaget inte stämmer”. Artikeln som väckt mycket diskussion, publicerades förra lördagen på Ålands självstyrelsedag.

”Artikeln är grovt generaliserande och ger inte en sanningsenlig bild om verkligheten på Åland. I stället uppviglar artikeln till stämningar mot Åland. Artikeln handlar om ett ämne som väcker mycket känslor och som bör hanteras respektfullt för att inte föda mer intolerans i samhället”, skriver Löfström i en anmälan till nämnden.

Han är kritisk till journalisten sätt att arbeta som bland annat via en Facebookgrupp bett om att få negativa erfarenheter som finskspråkig på Åland. Trots att majoriteten av de svar reportern fick var positiva, har Gråsten valt att lyfta fram de negativa berättelserna, det här på grund av att ”negativa saker intresserar oftas mer”.

Löfström skriver också att flera av de som intervjuats känner sig lurade då artikeln ger en helt annan bild av vad de sagt. De som intervjuats har även berättat positiva saker om att vara finskspråkig på Åland, men dessa har skribenten ignorerat. Han avslutar med att säga att medierna har stor makt som inte bör missbrukas.(ng)