DELA

Finskspråkiga på Åland kritiska till Iltalehtis artiklar

Medlemmar av den finskspråkiga föreningen på Åland, Ahveniset, delar inte de negativa åsikter som publicerats i finska tidningen Iltalehti.

– Hon hade förutfattade uppfattningar som hon ville få bekräftade, säger föreningens ordförande Lea Hänninen.
Det var på Ålands självstyrelsedag som den finska kvällstidningen Iltalehti publicerade ett reportage där de hävdade att finskspråkiga på Åland bland annat mobbas och diskrimineras.

– Medlemmar i vår förening har kontaktat mig och varit ledsna över det som skrivits om finskspråkiga på Åland, så säger Ahvenisets ordförande Lea Hänninen.

När Nyan kontaktar Hänninen på måndagseftermiddagen har hon inte läst artikeln som Iltalehti publicerat, hon befinner sig för tillfället på Gotland.

– Jag har inte läst artikeln men jag har hört om saken, säger Hänninen.

Det var för två veckor sedan som föreningen blev kontaktad av Iltalehtis reporter som var ute efter negativa erfarenheter som finskspråkig på Åland.

– Vi fick mejl av reportern som undrade om vi hade några negativa erfarenheter som finskspråkig på Åland, säger Hänninen och fortsätter:

– Hon hade förutfattade meningar om finskspråkiga på Åland och hon ville ha bekräftelse till sina uppfattningar, säger hon.

Föreningen ville inte kommentera mejlet. Enligt Hänninen är Ahveniset inte av samma åsikt som skribenten och tycker det hela är tråkigt att följa med. Hon medger dock att det ibland hör negativa kommentarer som finskspråkig.

– Visst hör man nu som då om fall där någon hört något elakt när man pratat finska, säger hon.

Lea Hänninen tror inte att det är många finskspråkiga som upplever sig mobbade på Åland.

– I det här fallet är likasinnade matade med det de vill höra, säger hon.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!