DELA
Foto: Jonas Edsvik

Lärare rädda att bli smittade i skolan

En grundskollärare på Åland har kontaktat Nya Åland för att berätta om sin och sina kollegors oro för att bli smittade på jobbet.
– Några av lärarna är själva i riskgruppen eller så bor de med gamla föräldrar, säger läraren till Nya Åland.

– De är jätteoroliga. Men kommunen säger att alla grundskollärare måste vara i skolan – vi får inte jobba hemifrån. Ingen tänker på oss som människor.

Till detta kommer svårigheten att undervisa när vissa barn är hemma och andra på plats i skolan.

– Vi behöver planera och arbeta med distansundervisning samtidigt som vi har barn i skolan. Det vore lättare om de var konsekventa: antingen stänga skolan helt eller låta alla barn vara i skolan.

Men om alla barn var i skolan skulle ju smittorisken öka?

– Ja, men den risken finns redan med de barn som är i skolan.

Läraren säger att i deras skola ökade antalet fysiskt närvarande skolan med en tredjedel jämfört med förra veckan. I måndags blev det tillåtet för alla vårdnadshavare, oavsett vilken yrkesgrupp de tillhör, till barn i årskurs 1–3 att skicka barnen till skolan.

– Alla lärare i min skola är oroliga, säger läraren.

– Barnen är också oroliga. Vi förklarar så mycket vi kan, men de känner av den oro som vi lärare har.

De barn som är i skolan får ändå inga lektioner i traditionell mening.

– Vi har bestämt att vi skickar ut samma instruktioner till alla barn, oavsett om de är i skolan eller hemma. Om vi håller lektioner i skolan finns det risk att de barnen går snabbare framåt än de som är hemma, och då blir det problem sen när alla barn kommer tillbaka.

Läraren har själv kontaktat landskapsregeringen för att uppmärksamma dem på lärarnas utsatta situation, men hittills utan respons.

– Det är inte ok att det fortsätter på det här sättet. Även om vi följer alla regler, stannar hemma så fort vi har några symtom och tvättar händerna så riskerar vi att bli smittade på jobbet.