DELA
Foto: Jonas EdsvikVALMAGNET Camilla Gunell bär sitt parti som lantråd. Men klarar hon att upprepa senaste valets stora framgång?

Lantrådet svarar sannfinländaren Teuvo Hakkarainen

Lantrådet Camilla Gunell svarar i öppet brev Sannfinlädarnas riksdagsledamot Teuvo Hakkarinen, efter hans Facebook-utspel om att skick ”alla 15.000 flyktingar till Åland”. Lantrådets brev skickas idag till finländsk media.
Såhär skriver lantrådet Gunell:

”I ett utbrott på Facebook och i finsk media går Sannfinländarnas riksdagsledamot Teuvo Hakkarainen till aggressiv attack mot Åland. Helt felaktigt påstår Hakkarainen att Åland skulle få statsandelar från riksdag och regering i Helsingfors. Det stämmer inte. Ålänningarna betalar skatt precis som alla andra i landet och bidrar som helhet på ett positivt sätt till Finlands ekonomi. En del av ålänningarnas skatter betalas tillbaka till landskapet eftersom självstyrelsens förvaltning sköter sådan myndighetsservice som staten har hand om i övriga delar av landet.

Hakkarainen anför vidare att samtliga flyktingar som kommer till Finland borde förflyttas till Åland. Där, menar Hakkarainen, skulle man inrätta ett slags förvaringsplats för samtliga flyktingar. På så sätt, hävdar Hakkarainen, skulle resten av landet undvika kontakt eller ekonomiskt ansvar för flyktingarna.

Redan i dagsläget är fler än var tredje ålänning född på någon annan plats än på Åland. Med en befolkningsmängd på knappt 29 000 innevånare finns här människor från nästan hundra olika länder som sinsemellan talar över 60 olika språk. Denna mångkultur berikar vårt landskap och hjälper till att hålla igång de fler än 2 500 företag som utgör det åländska näringslivet. På Åland är det en självklarhet att inflyttning skapar utveckling och ekonomisk tillväxt. Den öppna arbetslösheten är 3,6 procent (jämfört med 8,4 procent i Finland) och sysselsättningsgraden i åldern 15 till 64 år är 81,7 procent (jämfört med 68,3 procent i Finland 2014).

De åländska kommunerna har flera gånger tidigare tagit emot flyktingar. Enligt FN:s flyktingkommissariat UNHCR finns det över 60 miljoner flyktingar i världen. Av dessa är hälften barn. Ålänningarna är positiva till att ta emot fler nödställda människor som behöver hjälp. I slutet av oktober kommer de åländska kommunerna Mariehamn och Jomala att ta emot flyktingar från det krigsdrabbade Syrien.

Till Åland är alla välkomna, oberoende om man flyttar hit på grund av arbete, kärlek, studier eller för att fly undan krig och förföljelse.”