DELA
Foto: Joakim Holmström

Landskapsregeringen inväntar HFD-avgörande om elhybridfärja

Landskapsregeringen kommer att invänta Högsta förvaltningsdomstolens (HFD) avgöranden innan man fattar några beslut om avtalet för elhybridfärjan. Det meddelade landskapsregeringen i dag på en presskonferens efter ett informations- och diskussionsmöte med lagtinget.

Den 27 september beslöt lagtinget genom ett klämförslag att uppmana landskapsregeringen att säga upp avtalet. Landskapsregeringen menar att ett uppsagt avtal innan HFD:s besked skulle betyda mellan fem och tio miljoner euro i skadestånd för avtalsbrott. I avtalet finns dock ett villkor som möjliggör för landskapsregeringen att säga upp avtalet om HFD inte godkänner vägplanerna där besvär har yrkats före den 1 november.

– Landskapsregeringen har tagit åtgärdsuppmaningen på mycket stort allvar. Vi har utrett frågan och tittat på frågan ur alla synvinklar. Orsaken till att landskapsregeringen inväntar Högsta förvaltningsdomstolens beslut är att vi riskminimerar ett eventuellt skadestånd och att vi behöver få det klart och tydligt, säger lantrådet Katrin Sjögren (Lib).

Landskapsregeringen har hört sig för till HFD som givit en indikation om att de kommer att komma med ett avgörande under oktober månad.

Infrastrukturminister Mika Nordberg (MSÅ) redogjorde för tre möjliga scenarion:

– Säger HFD ja till vägplanen i tid är sannolikheten att det blir en elhybridfärja väldigt stor, säger de nej blir det ingen färja och är det så att de inte kommer med ett svar i tid är sannolikheten också väldigt stor att det inte blir någon färja.

Läs mer lördagens e-Nyan!