DELA
Foto: Jonas Edsvik

Nytt förslag på självstyrelselag överlämnat till Åland: landskapet får ett par dagar att svara

I går måndag, klockan 10.58, skickade Justitieministeriet ett förslag till ny självstyrelselag till tjänstemän på landskapsregeringen. I mejlet ombeds landskapsregeringen ge respons senast på torsdag.– Min bedömning är att den tiden är för kort, säger lantrådet Veronica Thörnroos (C).

Nya Åland skrev i slutet av maj att Justitieministeriet räknar med att ett förslag till ny självstyrelselag ska tas upp på statsrådets allmänna möte den här veckan på torsdag, den 23 juni. Det här efter att tidtabellen flyttats fram flera gånger. Nya Åland har sedan dess frågat landskapsregeringen flera gånger om den fått besked om endera innehållet i det förslag som ska läggas fram eller en ny tidtabell, men ingen minister har haft något besked.

I går måndag berättar lantrådet Veronica Thörnroos (C) om två olika mejl från Justitieministeriets tjänstemän.

Det första är från Mikaela Nylander, statssekreterare för justitie- och Ålandsministern Anna-Maja Henriksson (SFP), och är riktat direkt till lantrådet Veronica Thörnroos.

– Jag har inte fördjupat mig i det, men jag tror det är ett utkast på att tillsätta en arbetsgrupp, med en oberoende ordförande, för att se på de svårigheter som finns kvar i arbetet med revideringen av självstyrelselagen. Det är väl det man gjort sin första skiss på, det är ett steg framåt, säger lantrådet.

En sådan arbetsgrupp har landskapsregeringen efterfrågat en längre tid.

Senaste beskedet från Justitieministeriet till Nyan är att man ska ta upp ett förslag till ny självstyrelselag på torsdag i statsrådet.

– Det tror jag blir svårt, om man vill att Åland ska stå bakom förslaget. Det är inte möjligt, säger hon.

Hon konstaterar att de frågor som finns kvar är både juridiskt och politiskt svåra, men att Åland behöver en självstyrelselag som är genomarbetad och har hög kvalitet.

– Det är en lagstiftning som vi ska leva med alla dagar.

Riksdagsperioden tar ju snart slut. Har du kastat in handduken?

– Jag är övertygad om att det finns en god vilja från båda sidor, men det är svåra frågor kvar. Det jag tycker är svårt att det är en brist på förtroende som gör att saker och ting blir svårare och tar längre tid.

Presidenten Sauli Niinistö sade i sitt tal här på Åland på självstyrelsedagen att det behövs kompromisser för att få en ny självstyrelselag.

– Man behöver sätta sig ner och resonera.

Vem ser du att behöver kompromissa?

– I en kompromiss krävs det alltid två parter. Det är därför vi tror på att det behövs en arbetsgrupp med en oberoende ordförande, säger hon och räknar upp tre alternativ: Allan Rosas, Sten Palmgren och Timo Esko.

– Det är namn som vi fört fram, men det finns säkert också andra.

Ett andra mejl

I går måndag fick även landskapsregeringens tjänstemän ta emot ett annat mejl från Justitieministeriet. Det var med ett nytt förslag till självstyrelselag, enligt vad lantrådet erfar i alla fall. Hon har inte hunnit titta på det närmare då hon varit upptagen med andra arbetsuppgifter hela dagen.

– Vi får två dagar på oss att respondera. Man vill få respons på paragraferna senast den 23 juni.

Förutom den revideringen av självstyrelselagen som varit på gång det senaste decenniet pågår också en parallell förändringsprocess som en följd av den stora social- och hälsovårdsreformen som genomförs i Finland som bäst. Vårdreformen kräver ändringar i flera paragrafer i självstyrelselagen och den allmänna åländska bedömningen är att det är ändringar som måste göras oberoende hur det går med den stora revisionen av självstyrelselagen.

Vet du om det här förslaget nu gäller hela revisionen eller de här vårdreformsparagraferna?

– Jag vet inte, jag har inte hunnit öppna filen. Det är 187 sidor. Som de vill att vi ska gå igenom tills på torsdag.

Veronica Thörnroos uppger att av de fem åländska tjänstemän som arbetat med revisionen så är nu två på semester och en är tjänstledig.

– Jag har bett självstyrelsepolitiska nämnden diskutera det här i morgon (läs i dag tisdag). Det finns ingen möjlighet att gå igenom ett nytt förslag på två dagar. Jag tror inte jag ska kommentera det här ytterligare nu.

Hon lägger ändå till:

– Jag bedömer tiden för kort. Jag har tidigare sagt att vi behöver sex veckor.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp