DELA
Foto: Ida K Jansson

Lam debatt förvånar Gunnar J

– Vi är på väg i ett helt nytt sätt att se på självstyrelsen och det enda man ältar är beskattningsfrågan.

Gunnar Jansson anser att man missar de nya och banbrytande grundprinciperna i Ålandskommitténs förslag till ny självstyrelselag.
Det är snart en månad sedan Ålandskommittén överräckte sin gedigna lunta till regeringen i Helsingfors. Ålands framtid har riktat kritik främst i riksmedia om att Åland inte fick igenom kravet på att överta beskattningen men i övrigt har debatten om kommitténs förslag förvånansvärt nog varit mycket lam.

– Det kan bero på att det är semestertider. Eller på att frågorna är svåra. Eller på att man vill invänta svaren från remissrundan, säger kommitténs vice ordförande Gunnar Jansson.

Han tycker att det är synd att just beskattningen lyfts fram och att man med det missar det helt nya sättet att tänka som genomsyrar förslaget.

– Skillnaden mot dagens lag är markant, vi presenterar ett helt nytt upplägg för självstyrelsen.

I förslaget stadgas för första gången någonsin att den finländska statsmakten är delad.

– Vi föreslår en konstitutionell demokrati. Det innebär ett starkare skydd än det som till exempel Färöarna har. Vi kommer att utgå från beslut som lagtinget och riksdagen fattar på basen av överenskommelserna i den nya lagen. I praktiken betyder det här att man inte längre, som i dag, listar vilka behörigheter som hör till landskapet.

Läs mer i fredagens Nya Åland!