DELA
Foto: Jonas Edsvik

Läkare hördes i mordförsöksrättegången

Både åklagare Henrik Lindeman och den knivhuggna kvinnans jurist Johanna Nyman anser att åtalet om försök till mord styrktes under rättegången.

Domen ges tisdagen den 29 november.
Under mordförsöksrättegångens fjärde och sista dag i går vittnade dels de båda läkarna som tog emot den svårt skadade kvinnan, dels kirurgen som gjorde den livräddande operationen på ÅHS och kirurgen som tog över på Åbo universitets centralsjukhus.

Detaljerna som avslöjades var mer än hemska. Kvinnan höggs i ljumsken så att blodcirkulationen till benet upphörde, hon fick två knivhugg i buken varav det ena var så djupt att det nådde botten på bukhålan och skar av ena äggledaren, hon knivhöggs i bröstkorgen och hon fick ett djupt hugg i armen så att senor gick av och muskler trasades sönder.

Rättsläkaren har tidigare konstaterat att om det djupa hugget i magen hade gått en millimeter djupare så hade kvinnan varit död i dag. Läkaren i Åbo konstaterade i vittnesmålet att han aldrig tidigare under sin kirurgkarriär sett så svåra skador orsakade av en kniv.

Den åtalade var själv inte närvarande men hans försvarare Joni Brander höll sig till det som mannen berättat i förhören – att kvinnan fick sina skador när de två kämpade om kniven och att han inte haft för avsikt att döda, bara hota, och att det handlar om högst dråpförsök.

Tingsrätten beslöt att mannen ska hållas häktad i väntan på domen den 29 november och fram till dess han börjar avtjäna sitt straff. Åklagaren yrkar på nio års ovillkorligt fängelse, kvinnans biträde på nio till elva års fängelse och försvararen på högst fyra till fem års fängelse för dråpförsök.

Domstolen ska också ta ställning till om mannen ska sinnesundersökas.

Läs mer i Nya Åland!