DELA

Lagtinget splittrat om extra anslag för broar

Lagtinget var djupt splittrat när det debatterade landskapsregeringens anhållan om ett externa anslag på 45 miljoner för att bygga bron över till Gripö och grundrenovera alternativt byta ut elva andra broar.
Efter lång debatt i lagtinget i går, bordlades ärendet om extra anslag, på begäran av centerns Roger Nordlund.

– Jag ser det här som en stor, principiell sak och samtidigt som vi sitter i en känslig situation på axeln mellan självstyrelsen och Helsingfors. Därför föreslår jag bordläggning, i första hand till onsdag, så att gruppledarna kan samlas och försöka hitta största möjliga enighet och överväga klokskapet i att just nu föra fram ärendet samtidigt som vi har en revision som står i sina sista dallrande sekunder, har en EU-parlamentsplats i riksdagen och så den här begäran om extra anslag, sade han.

Centern hade stöd av Obunden samling samt Ålands Framtid i debatten mot anslaget, medan Stephan Toivonens Åländsk Demokrati, stödde regeringen i frågan.

I första hand ansåg Centern att det är fel att anhållan är så tydlig gällande att det är en bro som ska byggas till Gripö, eftersom oppositionen menar att man – efter valet – vill göra något annat av pengarna. Gripöbron är inte är något oppositionen prioriterar eller kan tänka sig acceptera.

Läs mer i tisdagens Nya Åland!