DELA
Foto: Ida K Jansson

Kungen belönade lantråd med medaljer

Sveriges kung Carl XVI Gustaf har tilldelat lantrådet Veronica Thörnroos (C) och de två föregående lantråden Katrin Sjögren (Lib) och Camilla Gunell (S) utmärkelsen Kungliga Nordstjärneorden.

I samband med kung Carl XVI Gustaf besök till Åland under torsdagen har han personligen överlämnat medaljerna åt de åländska lantråden på hotell Arkipelag. Även drottning Silvia närvarade.

Sveriges generalkonsul på Åland Claes Hammar stod som värd för evenemanget och läste upp motiveringarna. Han lyfte upp deras långa politiska karriärer och deras insatser för svenskt-åländskt samarbete och relationer.

Nordstjärneorden utdelas av Sveriges kung till personer som inte är svenska medborgare men som gjort en personlig insats för svenska intressen.

”Väldigt ärofyllt”

Veronica Thörnroos var först ut att få sin medalj.

– Det känns ju väldigt hedersamt och ärofyllt att få en sådan här utmärkelse, särskilt att få den direkt ur konungens hand, säger hon efter ceremonin.

Vad är du mest stolt över i den motivering som lästes upp?

– Det är lite svårt att säga, men kanske mitt arbete under covid-19-pandemin när vi försökte göra allt vi kunde för att det skulle vara möjligt för människor som arbetar och studerar som behövde passera svenska gränsen.

Hon är nöjd med dagen så långt.

– Den har varit jättetrevlig och med varm stämning – men väldigt intensivt.

Småpratade med kungen

Camilla Gunell säger att hon tog emot medaljen med stor heder och glädje.

– Det känns väldigt, väldigt fint. Särskilt när det finns tidigare mottagare av samma medalj var det otroligt fint att få den just i dag på Ålands 100-årsfirande, och dessutom ut kungens och drottning Silvias egen hand. Jag fick dessutom ett personligt brev av Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) som tackar för ett gott samarbete under många år.

Vad var det finaste i motiveringen, tyckte du?

– När någon sammanfattar ens hela livsgärning känns det väldigt mäktigt, man får lite perspektiv när man har varit med ett tag och gjort många saker. Det var roligt att man nämnde också det jag gjorde innan jag klev in i politiken och allt mitt arbete inom kulturen.

Vad pratade ni om med kungaparet efter ceremonin?

– Det blev mycket småprat om relationerna mellan Åland och Sverige, och om våra studerande som trivs så bra i Sverige att vi är rädda att förlora dem dit.

Nya Åland har sökt Katrin Sjögren.

TEXT: Jonathan Vik
jonathan.vik@nyan.ax
TEXT: Fredrika Fellman
fredrika.fellman@nyan.ax
FOTO: IDA k JANSSON
ida.k.jansson@nyan.ax