DELA
Foto: PRIVAT

Krokodiler simmar på gatorna

Krokodiler som simmar på gatorna och hustak som sticker upp ur vattnet. Så ser stora delar av Zanzibar ut efter den största översvämningen på över 60 år.
Det populära turistmålet Zanzibar, en ögrupp tillhörande Tanzania i östra Afrika, drabbades av en katastrofal översvämning för ungefär två veckor sedan. Monsunregn, som är vanliga den här tiden på året, ligger bakom katastrofen. Däremot brukar inte följderna bli så omfattande som de nu är.

– Det har aldrig varit en sådan här översvämning förut. Skolan är stängd, det är en jättestor katastrof, säger mariehamnaren Benn Haidari, som är med i Zanzibars diasporaorganisation.

Han är uppväxt på Zanzibar, men flyttade från ögruppen 1968. Sedan 1970 har han bott på Åland.

Zanzibars ekonomi drabbas hårt av översvämningen. En representant från diasporaorganisationen som är på plats säger att översvämningen kommer att kosta regeringen minst 250 miljoner dollar. Man har inte sett en sådan här översvämning på över 60 år, säger hon.

Turismen till området står för 20 procent av ekonomin, men just nu kommer ingen dit och hotellen är vattenfyllda. Stenstaden, som finns med på Unescos världsarvslista, har blivit illa skadat av vattenmassorna.

– Folk är skakade. Infrastrukturen är helt förstörd och vattnet har gjort att det simmar krokodiler på gatorna. Det kommer att ta säkert tio år att få ordning på ekonomin, säger Benn Haidari.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!