DELA
Foto: Jonas Edsvik

Körde upp båten på land – åtalas

Mannen som i somras körde upp på torra land med sin motorbåt åtalas nu för sjötrafikbrott. Åklagaren yrkar på 40 dagsböter för likgiltighet för sjösäkerheten.
Det var i juni i fjol som en medelålders man med en passagerare körde upp sin båt på torra land på Hultaholmen i Sund. Åklagaren menar att det ”inte råder några tvivel om likgiltighet för sjösäkerheten och gällande regler”, då krocken med ön ”ingalunda är ett säkert sätt att ta i land på”. Trötthet ligger till grund för likgiltigheten, anser åklagaren, tillsammans med ett alkoholintag som kan ha förvärrat tillståndet. Ett blodprov som gjordes i samband med olyckan visade att mannen hade 0,18 promille alkohol i blodet.

Åklagaren yrkar nu på 40 dagsböter för sjötrafikbrott samt 30 euro i ersättning till staten för blodprovet. En abstrakt fara anses ha funnits, även om det inte uppstod några konkreta personskador. Mannen har sedan tidigare ett tomt straffregister, vilket har tagit i beaktande vid straffanspråket.

Den åtalade mannen var inte på plats vid rättegången. Tingsnotarie Linda Toivio, som var ordförande vid förhandlingen, konstaterade att avgörandet kunde göras i mannens frånvaro, vilket han också blivit informerad om.

I mannens svaromål menar han att han inte har handlat likgiltigt och att det inte har varit fara för någons liv eller säkerhet. Han nekar därför till brottet.