DELA
Foto: Stefan Öhberg

Ministerium rekommenderar: Köp jodtabletter för 3 – 40-åringar

Finlands social- och hälsovårdsministerium rekommenderar invånare att köpa jodtabletter för personer i åldrarna 3 till 40 år.

Ministeriet har uppdaterat anvisningen om användning av jod i situationer med strålningsrisk. Anvisningen grundar sig på Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendationer om jod.

Så här skriver ministeriet i ett pressmeddelande:

”Vid kärnkraftsolyckor kan radioaktiv jod frigöras i miljön, vilket kan utgöra en strålningsrisk för sköldkörteln. Detta är mest skadligt för barn och unga i växande ålder, eftersom stora stråldoser kan öka deras risk att få sköldkörtelcancer. Vuxna löper inte samma risk, varför personer över 40 år inte längre rekommenderas ta jodtabletter i situationer med strålningsrisk.

Den första skyddsåtgärden i situationer med strålningsrisk är att söka sig inomhus, eftersom det är det effektivaste sättet att minska exponeringen för strålning. Som sekundär stödåtgärd kan personer som är under 40 år eller gravida ta jodtabletter. Räddningsmyndigheterna skickar ut varningsmeddelanden när man ska söka skydd inomhus eller ta jodtabletter.

I anvisningen rekommenderas det att man köper hem ett förråd av jodtabletter på apoteket för personer i åldern 3–40 år. I allmänhet räcker det men en engångsdos. Biverkningar av jod är mycket ovanliga, men personer som har någon sköldkörtelsjukdom ska vara försiktiga.

Sådana jodpreparat som lämpar sig för barn under 3 år säljs inte och finns inte att få i Finland för närvarande. Den offentliga hälso- och sjukvården skaffar jodtabletter som lämpar sig för barn under 3 år och reder ut det bästa sätten att distribuera tabletterna till barnens föräldrar och till gravida.”

Jodtabeller, som kan köpas receptfritt, tog tillfälligt slut på finländska apotek efter att Ryssland anföll Ukraina i mars. (pd)

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp